Simfonia animalieră
(By Veronica D. Niculescu) Read EbookSize | 28 MB (28,087 KB) |
---|---|
Format | |
Downloaded | 682 times |
Last checked | 15 Hour ago! |
Author | Veronica D. Niculescu |
Stau si tot stau la fereastra, mi-au inflorit bobocii de craita, si ma tot opintesc in afara, imping in aer cu privirea, impung dupa-amiezele cu umerii, cu fruntea si cu tot trupul meu pamantiu si stiu ca, daca deodata mi s-ar crapa in fata ochilor fanta de lumina, as tuli-o inapoi cat m-ar tine talpile si, gafaind, cu palmele apasate ca niste pleoape de plumb, m-as tranti inapoi in fotoliul meu de argila. Fiindca am exact ce-am cautat si ma tem inca si mai rau ca-nainte de soarele de-afara. Orice iesire din singuratate mi se pare un efort, o corvoada, orice vorba rostita suna, in cele din urma, ca un esec.
Sobolii parca mai stiau si sa inoate, si parca tot clefaiau la rame suculente cu pofta – sunt delicii destule si dincoace de malul inverzit, e de ajuns doar sa stii ca iesirea (daca e sa-i zicem asa) este acolo, si ca are sens sa te opintesti si sa te zbati de dincolo de ea doar ca sa ai de unde te intoarce la tine.
Poate ca despre asta este Simfonia animaliera, un microroman cu un arici, un harciog si un sobol.“ – Veronica D. Niculescu, Un fel de argument.
Veronica D. Niculescu (n. 4 mai 1968, Pitesti) a debutat in 2004 cu volumul de proza scurta Adeb, Editura Limes (Premiul de Debut al USR Sibiu; editia a II-a, 2005, Editura LiterNet). In 2008 a publicat volumul de proza Orchestra portocalie, Editura Cartea Romaneasca, iar in 2009, Basmul Printesei Repede-Repede, Editura Polirom (in colaborare cu poetul Emil Brumaru). Volumul de povestiri Rosu, rosu, catifea a aparut in 2012 la Casa de Pariuri Literare (nominalizare la Premiile Radio Romania Cultural; nominalizare la Premiul National de Proza „Ziarul de Iasi“; premiul revistei Tiuk! pentru proza scurta – ScurTiuk; dramatizare in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, 2013). Antologie de autor: Floribunda, povestiri, Editura TipoMoldova, 2012. A castigat Concursul National de Scenarii HBO, la TIFF 2010, cu scenari-ul de scurtmetraj Curierul.
Din opera lui Samuel Beckett a tradus, in premiera in limba romana, toata proza scrisa in limba engleza, si anume: proza scurta cuprinsa in volumul Opere I – Integrala prozei scurte (Nominalizare pentru Cea mai buna traducere la Gala Bun de Tipar 2012); romanele Murphy, Watt si Vis cu femei frumoase si nu prea, alcatuind volumul Opere II (Premiul USR Sibiu pentru traducerile din opera lui Samuel Beckett, 2012). Din Vla-dimir Nabokov a tradus romanele Ochiul, Disperare, Rege, dama, valet, Originalul Lau-rei, Darul, Foc palid si o parte dintre Povestiri. De asemenea, a tradus romane de Don De-Lillo, Siri Hustvedt si Eowyn Ivey. Toate traducerile, in premiera in limba romana, au aparut la Editura Polirom.
Prezente in antologii: Proza.ro, Editura Paralela 45, 2006; Sibiu/Hermannstadt in scrisori sentimentale, Editura Imago, 2007; Cele 4 dimensiuni ale feminitatii romanesti, Editura Neverland, 2010; Eternitati de o clipa. Prozatori sibieni, Edi-tura InfoArt Media, 2010; Kikinda Short 06, antologie internationala de proza scurta, Serbia, 2012; Antologia pieselor prezentate in sectiunea „Spectacole-lectura“ – Festivalul International de Teatru de la Sibiu, 2013; Scräpliv, antologie de nuvele romanesti, Editura 2244/Bonnier, Suedia, 2013; 10+, Antologie de proza Tiuk!, Editura Tracus Arte, 2013; Best of – proza scurta a anilor 2000, Editura Polirom, 2013.
In septembrie 2012, a beneficiat de programul Writers in Residence, fiind gazduita la House of Colovic, in Mala Vrbica, Kragujevac, la invitatia Ministerului Culturii din Serbia si a Bibliotecii „Vuk Karadzic“ din Kragujevac. Volumul Simfonia animaliera a fost incheiat in cadrul acestei rezidente.”