BookShared
  • MEMBER AREA    
  • În rest, viața e frumoasă

    (By Diana Iepure)

    Book Cover Watermark PDF Icon Read Ebook
    ×
    Size 23 MB (23,082 KB)
    Format PDF
    Downloaded 612 times
    Last checked 10 Hour ago!
    Author Diana Iepure
    “Book Descriptions: Descriere carte: Noua carte a Dianei Iepure e ca un diascop. Pe ecranul afectiv al memoriei sunt proiectate imagini — când mai opace, când mai luminoase — ce reconstituie spații, ambianțe, experiențe care definesc starea de fericire deplină. Este, totodată, o poezie a olfacțiilor („mirosurile sunt pentru mine alfa și omega, beta și gama, pi pe doi și radical din paișpe”), a bucătăriilor de vară (mai puțin șăgalnică decât la Emil Brumaru, dar cu o intensitate emotivă la fel de mare), a drumului dinspre casă („pe jumătate eliberare/ pe jumătate durere”), a ruperii și înstrăinării (de Patria borcanelor, dar și de „orașul acesta/ încins, necăjit, nespălat”). Diana Iepure știe să dozeze sentimentalul și ironia potolitoare, gravul și ludicul, lirismul și anecdoticul, toate acestea îmbinându-se — precum se împletesc, printr-o ingenioasă manevră grafică, poemele trăirilor cu cele ale ritualurilor — pentru a strânge la un loc voci, bucurii și temeri, ipostaze și vârste ale unui personaj intrat în sinuosul joc de-a prinde clipa.
    Lucia Țurcanu

    La zece ani de la a doua ei carte, ce impunea un biografism atenuat și autoironic, mai curând stenic și nu în puține rânduri șarmant, îndepărtându-se de variantele hardcore-confesive ale multora dintre cei și cele de după 2000, Diana Iepure publică În rest, viața e frumoasă, volum care îi consolidează discursul și temele printre autorii generației de mijloc de azi. Dacă ar fi doar suflul și sufletul basa ce se dezvăluie în prima jumătate a cărții, Patria borcanelor, și tot ar fi de ajuns — însă partea secundă completează profilul unei poete care nu se încurcă nici cu autoiluzionări, nici cu ingenuități călduțe sau contrafăcute, și care a asimilat din poezia mai veche și mai nouă (de la Nora Iuga până la cei mai tineri poeți ai acestor ani) tot ce i se potrivea formulei sale interioare, acum și cu unele nuanțe noi, ce scot la iveală o conștiință socială percutantă și credibilă: „acestei lumi de oropsiți/ îi lipsește solidaritatea/ solidaritatea angajaților/ atunci când unul lucrează pentru trei concediați/ solidaritatea țărilor mici în fața marilor imperii/ solidaritatea oamenilor iubiți/ mereu asediați de cei neiubiți/ gata oricând să le înșface jumătatea”.
    Claudiu Komartin

    Prezentare autor: Diana Iepure (n. 1970, Chișinău) a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat din Chișinău. A publicat volumele de poezie Liliuța (2004) și O sută cincizeci de mii la peluze (2011). A tradus din limba rusă cărți de Boris Akunin, Alexei Salnikov și Serghei Timofeev, precum și două antologii din clasici ai literaturii ruse: Iarnă rusească (2013), Pagini alese din literatura rusă a secolului XIX (2017).”

    Google Drive Logo DRIVE
    Book 1

    Resursa

    ★★★★★

    Olga Ştefan

    Book 1

    maki for 2

    ★★★★★

    Adelina Pascale

    Book 1

    Thanato Hotel

    ★★★★★

    Livia Ştefan

    Book 1

    vom trece de Marte dar nu imediat

    ★★★★★

    Șerban Mihalache

    Book 1

    Tot mai multă splendoare

    ★★★★★

    Alina Purcaru

    Book 1

    Kaddish

    ★★★★★

    Radu Vancu

    Book 1

    ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat

    ★★★★★

    Alina Nelega

    Book 1

    Industria liniștirii adulților

    ★★★★★

    Anastasia Gavrilovici

    Book 1

    ușor desincronizat, aproape imperceptibil

    ★★★★★

    Nicoleta Nap

    Book 1

    Satao

    ★★★★★

    Radu Niţescu

    Book 1

    Păsări în furtuna de nisip

    ★★★★★

    Ioana Vintilă

    Book 1

    Toate zborurile au fost anulate

    ★★★★★

    Adrian Diniș

    Book 1

    Bestia de zahăr

    ★★★★★

    Olga Ştefan

    Book 1

    Pe cine iubești mai mult?

    ★★★★★

    Mihaela Buruiană

    Book 1

    nu mă întrerupe

    ★★★★★

    Cătălina Stanislav

    Book 1

    El verano en que mi madre tuvo los ojos verdes

    ★★★★★

    Tatiana Țîbuleac

    Book 1

    candelabre în valul artificial

    ★★★★★

    Alexandru Funieru