“Book Descriptions: Numărul 5 al revistei Matca are patru secțiuni. Mai întâi, o numesc pe cea legată în mod direct de copertă. Cu o fotografie de Barna Némethi și o ilustrație de József Vass, graficianul seriei Olguța, coperta îl înfățișează pe Alex Moldovan, un scriitor iubit deopotrivă de copii și părinți, alături de celebrul său personaj. Sub titlul Papier Mâché, se poate citi un fragment din Olguța și aventura din Orient Express, noul volum al „filmului literar“, adăugând aici extrase din cărțile în pregătire semnate de Lavinia Braniște, Adina Popescu, Adina Rosetti, Carmen Tiderle și Florin Bican. În aceeași secțiune avem și interviuri: unul cu Alex Donovici (de Ilinca Gângă), și unul cu Oana Purice (de Anca-Maria Pănoiu). Ilinca Stroe scrie despre Festivalul de Lectură „Narativ“ din acest an, Alexandra Torjoc despre tabăra Arthur. Aceeași Anca-Maria Pănoiu semnează și o recenzie despre cărțile pentru copii în rubrica ei bine-cunoscută, Smântânici tiribaboi.
Secțiunea Kafka 100 este dedicată marelui scriitor care a murit acum o sută de ani. Aici veți descoperi eseuri semnate de Gabriela Glăvan, Marius Chivu, Péter Demény, George Cornilă și Adrian Mureșan.
Cronica de sus este consacrată Republicii Moldova, invitata de onoare Bookfest București 2024. După un dialog între Paula Erizanu și Ramona Boldizsar, urmează o anchetă la care răspund Liliana Corobca, Tatiana Țîbuleac, Gheorghe Erizanu, Emilian Galaicu-Păun, Alexandru Vakulovski și Mihail Vakulovski. Apoi, poeme de Dumitru Crudu, Moni Stănilă și Silvia Caloianu.
Secțiunea Fabrica consimțământului a fost construită în jurul problemelor și provocărilor mass-media. Aici, un interviu de Victor Cobuz cu Édouard Louis și eseurile de Christian Lorentzen, Bogdan Popa și Irina Trocan.
Numărul 5 are și un bogat meniu literar: conține interviul Cristinei Ștefan cu Jonathan Franzen, povestiri de Magdalena Blažević, Oana Zamfirache, Marcel Proust, Jean-Baptiste del Amo, Cosmin Ciotloș, Robert Șerban și poeme de Artiom Oleacu, Romina Hamzeu, Gabriela Vieru, Șerban Mihalache, Ioana Miron și Constantin Abăluță.
Matca #5 vine și cu rubricile deja bine-cunoscute sub semnătura Ioanei Both, a Emei Cojocaru, respectiv a lui Ciprian Măceșaru.
Alte surprize în paginile revistei – cronica lui Andrei Gorzo despre serialul Ripley, articolul Cristinei Modreanu despre o diplomată britanică la București în anii `70, un fragment din memoriile Gabrielei Adameșteanu, un articol-paralelă între literatură și psihologie al Alinei Necșulescu, un eseu despre traducere al lui Călin-Andrei Mihăilescu, precum și cronici de carte și recomandări.” DRIVE