BookShared
  • MEMBER AREA    
  • Rönesans Avrupası: Türkiye’nin Batı Medeniyetiyle Özdeşleşme Süreci

    (By Halil İnalcık)

    Book Cover Watermark PDF Icon Read Ebook
    ×
    Size 25 MB (25,084 KB)
    Format PDF
    Downloaded 640 times
    Last checked 12 Hour ago!
    Author Halil İnalcık
    “Book Descriptions: Rönesans tarihini Batı dillerinden çevrilmiş kaynaklardan okuyanlar, konuyu adeta tümüyle Batı ve Orta Avrupa’da, bu bölgenin iç dinamikleriyle başlayıp bitmiş bir süreç olarak algılar. Oysa Halil İnalcık’ın Ankara Üniversitesi’nde yıllarca okuttuğu, “Rönesans Tarihi” derslerini izleyenler, Osmanlı Türklerinin de bu sürecin ayrılmaz bir parçası olduğunu gözlemlemişlerdir.

    Rönesans Avrupası, işte bu dersin notlarının, elden geçirilip kitaplaştırılmasıyla ortaya çıkmış bir yapıt. Rönesans ve Reform süreçlerinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa tarihini nasıl etkilediğini vurgulamasıyla, benzerlerinden oldukça farklı bir çalışma. Bir yandan Bizans’tan Avrupa ülkelerine iltica ederek hümanizmin önünü açan bilim adamlarının öykülerini gerçeklik zeminine oturturken, bir yandan da Osmanlıların siyasi dengeler üzerinden, bu süreçte doğrudan ve nasıl önemli bir pay sahibi olduğunu gözler önüne seriyor. Bu çalışma Osmanlıların, bundan sonra yazılacak Avrupa tarihlerinde “karşı taraf” değil, taraflardan biri olarak yer alması gerektiğini belirterek, genç kuşak tarihçilerin ufkunu açmak savında.

    Çalışmanın ikinci bölümü, Türkiye’nin Batı Medeniyetiyle Özdeşleşme Süreci ise, Rönesans’ın ve hümanizmin Osmanlı-Türk tarihindeki yansımalarına odaklanıyor:

    Fatih Sultan Mehmed’in İtalya ve hümanizm öncüleriyle yakın ilişkisi, bu ilişkinin II. Bayezid ile zayıflayışı, Batılılaşmanın Osmanlı İmparatorluğu’nda topçuluk ve denizcilik gibi pratik alanlarda süregelişi, Lâle Devri ile Batı üstünlüğünün kabul edilişi, Tanzimat ile hukuk ve idarede güçlü bir Batılılaşma sürecinin başlayışı ve nihayet Atatürk devrimleriyle tam Batılılaşma hedefinin millî bir kültür dönüşümü haline gelişi…

    Halil İnalcık bu eserinde, Batılılaşma hareketinin yakın tarihimizdeki gelişim sürecini, tanınmış sosyologların analizleriyle de değerlendirerek son gelişmelere ışık tutmaya çalışıyor. Bu süreçte Cumhuriyet tarihinde yaşanan çalkantılara değiniyor ve Suat Sinanoğlu’nun savunduğu, Türk hümanizm hareketinin tam Batılılaşmanın ön koşulu olduğu görüşünü de ayrıntılı biçimde ele alıyor.

    Halil İnalcık 1916’da İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi DTCF’nin ilk öğrencilerinden oldu. Yakınçağ Bölümü’nde doktorasını tamamladıktan sonra, 1952’den itibaren aynı üniversitede profesör oldu. 1972’de emekli olunca Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü’ne Osmanlı tarihi profesörlüğüne atandı. 1992’te Bilkent Üniversitesi’ne Tarih Bölümü’nü kurmak üzere davet olundu. Bu yıllar içinde başta Harvard olmak üzere Amerikan üniversitelerinde Osmanlı tarihi seminerleri düzenledi. 1973’te yayınlanan The Ottoman Empire – The Classical Age (1300-1600) (Osmanlı İmparatorluğu – klasik çağ) kitabı tüm Balkan dillerine, Arapça ve Ukrayna diline çevrilerek klasik bir kaynak kitap kabul edildi. An Economic and Social History of the Ottoman Empire Türkçe, Yunanca, Lehçe ve Arapçaya da çevrildi.

    Yurt içinde ve yurt dışında kendisine 20 fahri doktora tevcih edildi. İnalcık’ın çalışmalarını sürdürdüğü ve arşivini bağışladığı Bilkent Üniversitesi’nde, 2008’de Halil İnalcık Center for Ottoman Studies (HICOS; Halil İnalcık Osmanlı araştırmaları merkezi) açılmıştır.”

    Google Drive Logo DRIVE
    Book 1

    Türkiye'nin Yakın Tarihi

    ★★★★★

    İlber Ortaylı

    Book 1

    Türklerin Tarihi: Orta Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın Kapılarına

    ★★★★★

    İlber Ortaylı

    Book 1

    Tutunamayanlar

    ★★★★★

    Oğuz Atay

    Book 1

    Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

    ★★★★★

    İlber Ortaylı

    Book 1

    Oblomov

    ★★★★★

    Ivan Goncharov

    Book 1

    Beyaz Zambaklar Ülkesinde

    ★★★★★

    Grigory Petrov

    Book 1

    Letter to His Father

    ★★★★★

    Franz Kafka

    Book 1

    Diary of a Madman and Other Stories

    ★★★★★

    Nikolai Gogol

    Book 1

    A Room of One’s Own

    ★★★★★

    Virginia Woolf

    Book 1

    Notes from Underground

    ★★★★★

    Fyodor Dostoevsky

    Book 1

    The Gambler

    ★★★★★

    Fyodor Dostoevsky

    Book 1

    Kaplanın Sırtında: İstibdat ve Hürriyet

    ★★★★★

    Zülfü Livaneli

    Book 1

    What Went Wrong? The Clash Between Islam & Modernity in the Middle East

    ★★★★★

    Bernard Lewis

    Book 1

    The Invasion of Europe by the Barbarians

    ★★★★★

    John Bagnell Bury